Podawanie potraw

Kolejność podawania potraw

Dania na przyjęciu podajemy w kolejności następującej:

  • przystawki zimne,
  • przystawki gorące,
  • zupy,
  • dania rybne i mięsne,
  • sery,
  • deser,
  • owoce,
  • kawę i herbatę.

Nie wszystkie z wymienionych powyżej dań muszą być zawarte w menu przyjęcia. W miarę możliwości staramy się podać kawę i herbatę w innym pomieszczeniu, niż to w którym spożywano posiłek.


Sposób podawania i jedzenia niektórych potraw

  • jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza,
  • bułki na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku,
  • talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie,
  • sosem polewamy tylko mięso lub rybę, nigdy jarzyny i dodatki,
  • ryby jemy widelcem lub widelcem i nożem - nigdy dwoma widelcami,
  • awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką,
  • kompoty i desery powinny być przygotowane z owoców wypestkowanych, jeśli jednak znajdziemy pestkę wypluwamy ją na łyżeczkę, nie na dłoń,
  • ziemniaki w całości jemy tylko widelcem, nigdy nie pomagamy sobie nożem (wyjątek - ziemniaki w łupkach),
  • kawior rozsmarowujemy na kawałku pieczywa, nigdy nie wkładamy go sztućcami wprost do ust,
  • sery serwujemy na drewnianej tacy np. z owocami,
  • jeśli podajemy owoce w całości, musimy przewidzieć osobny talerzyk i specjalne, mniejsze sztućce do ich jedzenia,
  • truskawki, poziomki, maliny serwujemy w pucharkach lub miseczkach,
« powrót